Liesbet_edited.jpg

Liesbet Muermans

"Het is niet eenvoudig om geluk te vinden in jezelf, maar ergens anders vind je het zeker niet"

Ik ben Liesbet Muermans.Net zoals iedereen heb ik ook mijn levenslijn doorlopen met de bijhorende hindernissen.  Hindernissen die ik vaak uit de weg ging, (vaker wel dan niet) om dan later deze opnieuw tegen te komen, in al zijn vormen. Ik was als kind al erg zorgzaam en gehoorzaam, ik zorgde vooral voor anderen en werd daardoor een kameleon die zich aan iedere situatie goed aanpaste. Hoewel ik vergat mezelf een eigen kleur te geven waardoor ik mezelf een paar keer tegenkwam.

Ik studeerde verpleegkunde omdat ik mensen wilde helpen.  Al snel merkte ik dat ik minder hield van het “technische” helpen en veel meer hield van het mee op weg gaan met mensen.  Ik kwam terecht bij mensen met kanker en een aantal jaren later begon ik te werken in palliatieve zorg.  De dood, en de weg ernaar toe heeft mij altijd gefascineerd om meerdere redenen.

Een belangrijke reden voor mij is dat ik, op weg met mensen naar het laatste stuk van hun leven, heel vaak te horen kreeg waar mensen spijt van hadden, dingen die ze niet gedaan hadden, dingen die ze niet meer beleefd hadden, steeds te hard gewerkt, te weinig genoten, te weinig tijd besteed met mensen die je liefhebt, te weinig aandacht voor jezelf.  Nu en dan kwam ik gelukkig ook mensen tegen die wel een vol leven gehad hadden, mensen die klaar waren met leven en dankbaar waren voor wat het leven was.  Ik vroeg me af wat het verschil maakte, want ook voor hen lag het geluk niet zomaar op te rapen.  Zij hadden een manier om met verdriet en andere ongemakken om te gaan.  Een andere kijk, een andere voorgeschiedenis, een andere rugzak, een ander script? Wat hield mensen tegen om een voluit leven te leven of wat maakte dat ze dat net wel konden? Deze verschillen boeide mij enorm.  Durven kwetsbaar zijn heeft mij gedreven naar het volgen van opleidingen, naar het mezelf in mijn kracht te zetten net doordat ik ook kwetsbaar mag zijn! 

Ergens in mijn dertiger jaren maakte ik een moeilijke periode door.  Een echtscheiding kwam op mijn pad, ik moest afscheid nemen van het leven dat ik voor mezelf uitgestippeld had en ik moest verder.  Ik moest verder met mezelf… Als kameleon is dat niet de makkelijkste opdracht. Durven kwetsbaar zijn dacht ik, in de kern vind je wel de weg.

Ik besloot mijn carrière een andere wending te geven, ik wilde doen wat ik graag deed.  Mee op weg met mensen.  Ik besloot mijn opleidingen van vroeger aan te vullen met een opleiding als rouw- en verliesconsulente.  Daaropvolgend startte ik een therapeutenopleiding die ons als mens op alle vlakken benadert.  Ik vind het belangrijk om de mens vanuit al die verschillende invalshoeken te kunnen zien. 

Onlangs kwam ACT op mijn pad.  Deze opleiding heeft mij heel erg veel perspectieven gegeven.  Zowel voor mezelf als tijdens het begeleiden van cliënten. Het heeft me nog meer in mijn kracht gezet (ondanks de moeilijke momenten).

Ik wil jullie mee helpen zoeken naar jullie kracht, vanuit kwetsbaarheid omdat ik zelf ervaren heb dat dat echt kan helpen om jezelf weer richting te geven!