top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLiria

Het verschil tussen rust en ontspanning

We zien veel mensen bij ons in de praktijk die zeggen dat ze rust willen. En wat ze daar eigenlijk mee bedoelen, is dat ze geen gedoe meer willen. Geen stress meer, geen angst meer, geen problemen meer die hen overkomen. Rust willen, gaat vaak over ‘met rust gelaten worden’. Een hogere kwaliteit van rust, is niet je mogen wegsteken van alles en iedereen, maar is ontspanning. Wanneer we ontspannen zijn, zijn we meestal iets aan het doen wat we leuk vinden, met of zonder anderen in de buurt.


Wanneer het gevoel om rust te willen je bekend is, zal je op dat moment mogelijk ook weinig interesse hebben om fijne, zachte, leuke dingen te doen. Alsof dat niet binnen handbereik is, als je het je zelfs al bedenkt op dat moment.


Om hieruit te geraken en de shift naar ontspanning te kunnen maken, heb je een aantal dingen in je toolbox nodig.





Grip krijgen door voorspelbaarheid en nieuwsgierigheid


Wanneer je onrust ervaart door iets wat je met iemand aan de hand hebt: moet je het gevoel krijgen dat wat je overkomt, iets is wat je kan behappen. Dat je ermee kan omgaan in plaats van het te moeten ondergaan. Op die manier ontstaat er opnieuw een gevoel van controle in ons hoofd. En als er iets is wat rust geeft in ons hoofdje, dan is het controle natuurlijk. Grip krijgen, betekent eigenlijk dat je vertrekt vanuit een mindset waarbij je de mouwen opstroopt en zegt ‘bon, voor anderen heb ik raad genoeg, nu zit ik zelf in een moeilijke situatie: hoe ga ik dat hier eens aanpakken?!’ Dit betekent dat je op dat moment creatief (of psychologisch flexibel om het met een theoretische term te zeggen) kunt nadenken over wat je best kan doen in die situatie.


Voorspelbaarheid geeft alvast een gevoel meer grip te krijgen op de situatie. Vaak zijn we met verstomming geslagen over dit soort situaties, diep gekwetst met een groot gevoel van ‘hoe is dit nu mogelijk?!’, maar misschien zijn het wel dingen die je nogal ervaren hebt en die je dus eigenlijk kan voorspellen? En als je dan toch je glazen bol bovenhaalt; misschien kan je dan niet alleen kijken naar de situatie, maar ook naar je eigen reactie op dit soort situaties en wat het gevolg van je eigen gedrag is op jezelf en op de ander. Mocht je nu je groot schuldgevoel bovenhalen, laat het vooral even in de frigo steken tot je deze hele blog gelezen hebt. Probeer nieuwsgierigheid te kweken en te zien of je voorspellingen de volgende keer uitkomen, voor jezelf en de ander. Zo krijgt je hoofd het gevoel meer controle te krijgen. Een schuldgevoel geeft geen controle, integendeel. Het zorgt voor overspoeling. Je verliest controle omdat je niet meer helder kan nadenken.



Plannen geeft meer controle en dus ook rust


Ben je iemand die jezelf de das om doet met een overvolle agenda, waardoor je zelf onrust creëert? Leren plannen, geen eindeloze to do lijstjes! Die je dan nog eens herhaalt. Ik moet mogelijk niet zeggen dat dat niet werkt, maar ik ga het toch nog eens zeggen: dat werkt niet! :) Leren plannen, betekent dat je voor jezelf een plan maakt voor de dag en op het einde van de dag of bij het begin van de volgende dag eens kijkt vanuit het leerproces van plannen wat je daaruit leert. Waar ben je de mist in gegaan, welke info haal je daaruit, wat leert het je om je volgend plan te maken? Des te bewuster je keuzes leert maken, des te meer grip. Des te meer grip… juist ja… des te meer controle en des te meer rust.



Je lichaam gebruiken om rust te creëren


Help je lijf, dan help je je hoofd en omgekeerd! Wat wil dat zeggen: bovenstaande tips zijn ‘cognitieve tips’. Ze kalmeren je lichaam. Mogelijk is dat niet de ingang die voor jou ideaal werkt. Soms werkt het beter om je lichaam te helpen uit de onrust te komen, zodat je hoofd vanzelf helderder is. Soms is dat eens goed slapen, maar dat kan ook bewegen zijn. Gaan fietsen, doorstappen, dansen en zingen, je lijf losschudden zodat je de onrust ‘eruit schudt’. Als je dat om welke reden dan ook niet kan, kan je ook rustig wat stretchen of je gewrichten wat losmaken door met je handen en voeten zachtjes rond te draaien. Daarna kan het zijn dat je heel anders naar de situatie kijkt, creatiever kan zijn om oplossingen te vinden die eerst onmogelijk leken te zijn.



Diepgaande ontspanning opzoeken


Love life en zo. Soms helpt het gewoon wel om gewoon de ontspanning op te zoeken. Maar dan de échte ontspanning, hè. Niet de zogenaamde ontspanning; jezelf dempen met alcohol, scrollen op je gsm, … dat is niet echt ontspannen. Dat is proberen rustig worden terwijl je dat daar eigenlijk niet van wordt. Maar wat ontspant jou echt? Zijn er vrienden waar je spontaan mee lacht omdat ze grappig zijn die je eens kan bellen? Is er een grappig nummer (Brigitte Kaandorp, bvb.) of een grappige film die je zou kunnen zien? is er een heerlijk boek waar je in zou kunnen lezen? Zwemmen, iemand verrassen, creatief bezig zijn, enz.? Maak maar een lijstje zodat je daarop kan kijken in het geval je hier niet meer aan denkt als je het wel eens zou kunnen gebruiken.


Veel succes!

429 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page