handen vasthouden
Middag licht

Somatic Experience®

Wanneer er heftige dingen in je leven gebeuren, kan dat zich vastzetten op verschillende plekken in je lichaam. Er kunnen plekken protesteren en er zijn mogelijks ook veel plekken waarvan we niet weten dat het een invloed heeft op ons leven en hoe we ons hierin bewegen.

 

“Traumatische symptomen worden niet door de gebeurtenis zelf veroorzaakt. Ze ontstaan wanneer de overgebleven energie van de gebeurtenis niet ontladen wordt uit het lichaam. Deze energie blijft gevangen zitten in het zenuwstelsel waar het schade berokkent aan ons lichaam en onze geest.”, schrijft Peter Levine.

Voorbeelden hiervan zijn chronische nekpijn, benauwdheid, maagontstekingen, prikkelbare darmen, een gevoelige huid, vermoeidheid, gemakkelijk overspoeld zijn, aan een hoog tempo spreken of krachtverlies in de spieren. Vaak zijn we ons niet bewust van deze symptomen.

 

Via lichaamsgerichte traumatherapie ontwikkel je het bewustzijn van lichamelijke sensaties. Eerst leren we om contact te maken met de rust en veiligheid in het eigen lichaam. Nadien maken we in kleine stapjes verbinding met de weerstand in ons lichaam. De geblokkeerde energie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen om zo stilaan voluit te leven.